Банковите оферти за потребителски заеми за домакинствата видимо са се влошили в последните

...
Банковите оферти за потребителски заеми за домакинствата видимо са се влошили в последните
Коментари Харесай

Лихвите по потребителските заеми поемат рязко нагоре

Банковите предложения за потребителски заеми за семействата очевидно са се влошили в последните три-четири месеца. Средното ниво на лихвите по този вид заеми се е повишило до 9.65%, демонстрират данните на Българска народна банка към края на 2022 година Само за месец това е растеж от 0.86 процентни пункта, а от началото на есента лихвите са се повишили с 1.4 п. п. Заедно с таксите и комисионите (годишният % на разноските - ГПР) цената на потребителските заеми е надвишава към този момент 10% (10.16% в края на 2022 г.) - това е с цял процентен пункт повече от октомври насам.

Вероятно покачването на лихвите на потребителските заеми и по-затегнатата политика на банките при отпускането им е причина и за спад на новите заеми. През декември банките са отпуснали с 20% по-малко потребителски заеми по отношение на ноември, а спрямо година по-рано - 7.6% по-малко.

Засега политиката на Европейската централна банка да покачва главните лихви в опит да укроти кредитирането, а с това и високата инфлация в Европейски Съюз, към момента не се отразява на лихвите по спестяванията и по жилищните заеми у нас. Очакванията са това да се случи по-осезаемо през втората половина на 2023 година

ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ

Лихвите по жилищните заеми още са на едни от най-ниските си равнища - под 3%. По данните от Българска народна банка през декември 2022 година междинната рента по ипотеките е 2.60%, а дружно с таксите и комисиони годишният процент на разноските (ГПР) е 2.87%. Спрямо ноември има леко повишаване, само че то е съвсем алегорично - с 0.05 п.п., основно заради новите кредитни артикули на някои банки. В съпоставяне с преди година обаче лихвите по жилищните заеми не престават да са по-ниски.

Няма смяна и в дейното търсене на ипотеки - растежът в размерите новоотпуснати жилищни заеми за семейства остава постоянен, като по отношение на година по-рано са се отпуснали с 8.9% повече заеми отколкото през декември 2021 г. 

ДЕПОЗИТИ

Като цяло лихвените равнища по спестяванията на семейства остават на почти същите равнища. Големите банки у нас не престават да държат влоговете на жителите и фирмите с нулева рентабилност, само че някои от тях най-малко. В края на декември междинната годишна лихва по срочни депозити в лв. през декември е 0.33%, а евро - 1.27%, демонстрира статистиката на Българска народна банка. Тази позитивна рентабилност се дължи главно на няколко по-малки банки, които от лятото насам се активизираха да набират депозити, като.

Въпреки към момента неизгодните условия домакинствата не престават да усилват спестяванията си в банки. През декември са били открити 32.5% повече депозити в лв., в сравнение с през декември 2021 г.  При новите влогове в евро растежът е с 34.8% по отношение на година по-рано.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР